De natuur rond Hengelo ontwaakt.
Vogels beginnen te zingen en zijn al op zoek naar goede nestplaatsen. Voordat de vogels en zoogdieren zich voortplanten zijn er eerst de amfibieën die zich laten zien. De werkgroep paddentrek Hengelo vraagt uw aandacht voor het fenomeen dat paddentrek wordt genoemd.
De eerste kleine watersalamanders zijn al overgezet op een van de vijf locaties die onder verantwoording van de werkgroep worden beschermd. Tijdens de komende 10 weken verwacht de werkgroep weer enkele duizenden amfibieën over te zetten. Zie voor eerdere resultaten onze website.
De vrijwilligers zijn vele avonden tussen 18.30 en 22,30 uur druk in de volgende gebieden; Waterpark het Genseler, aan de Vechtlaan in de Vikkerhoek, retentiegebied het Woolde, in en rondom het Weusthagpark, op de fietssnelweg tussen Hengelo en Borne en op de fietssnelweg tussen Hengelo en Enschede. Het Kristalbad. Op deze laatste locatie zijn al diverse permanente, beschermende maatregels genomen om de daar levende amfibieën te beschermen. Zo worden ieder jaar na de paddentrek gedeeltes in de geleiding verwijderd zodat kleine zoogdieren een vrije doorgang hebben. In het vroege voorjaar, gelijk met het plaatsen van de waarschuwingsborden worden deze openingen weer gedicht zodat de amfibieën gedwongen worden van de aangelegde tunnels onder het fietspad gebruik te maken. De kans om kleine watersalamanders te zien is het grootst tijdens de voorjaarstrek en wel in de omgeving van het Kristalbad. Tijdens de trek van de laatste jaren zijn er bijvoorbeeld op één avond bijna 600 salamanders geteld Het Kristalbad herbergt naast de kleine watersalamander ook padden, bruine kikkers, en twee soorten groene kikkers.
Bent u ook zo geïnteresseerd in het leven van onze amfibieën,
Op dinsdag 26 februari 2019 geeft de werkgroep een voorlichting avond voor allen die kennis willen maken met de amfibieëntrek.
De werkgroep bestond vorig jaar uit ruim 40 vrijwilligers maar door diverse omstandigheden is er ieder jaar weer ruimte voor nieuwe vrijwilligers. Door de omvang van de retentiegebieden zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers zodat er via een roulatiesysteem niet iedere avond dezelfde mensen actief moeten zijn. Wij willen graag iedereen, die de natuur een warm hart toe draagt, uitnodigen om ook vrijwilliger te worden en eens vrijblijvend kennis te komen maken met dit o zo bijzondere werk. De werkgroep beschikt over een groot aantal grote oplaadbare zaklampen , de nodige veiligheidshesjes met hun eigen logo en vele opvangemmers. De materialen kunnen de vrijwilligers in bruikleen krijgen tijdens de paddentrek. Nieuwe vrijwilligers worden goed op weg geholpen.
Wij vragen om begrip bij de overige weggebruikers. Wij willen graag dat de weggebruikers hun snelheid aanpassen op die wegen waar deze borden geplaatst zijn. De padden, kikkers en salamanders zijn koudbloedige dieren die zich graag tijdens het vroege voorjaar opwarmen aan het asfalt dat ‘s avonds enkele graden warmer is dan de omgeving. Als een fietser of erger een automobilist over deze weg met een te hoge snelheid rijdt worden deze dieren door de zuigkracht meegetrokken en tuimelen dan vaak over het ruwe asfalt, hetgeen de nodige schaafwonden oplevert. Een amfibie met een beschadigde huid is bijna altijd ten dode opgeschreven.
Om belangstellenden meer inzicht te geven wordt er dus op 26 februari deze avond georganiseerd.
Wanneer: dinsdag 26 februari 2019
Waar: Buitenplaats de Houtmaat; Houtmaatweg 9,7556 PC Hengelo
Aanvang: 20:00 uur
Toegang: Gratis