Al een groot aantal jaren is de werkgroep Paddentrek Hengelo actief. Ieder voorjaar tijdens de paddentrek helpen vrijwilligers amfibieën veilig de weg over. Sinds 2010 worden de aangetroffen aantallen aan het RAVON (Reptielen-, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland) doorgegeven. Hierdoor is sinds 2010 de werkwijze van de werkgroep en de archivering van de overzetresultaten gestandaardiseerd. In de resultatenviewer kunnen deze overzetresultaten per locatie worden opgevraagd en op kaart bekeken.
Versie 2.3: Update topografische achtergrond (BRT)
07-11-2021
Verbeteringen en foutoplossing
- Update: URL BRT-Achtergrondkaart bijgewerkt naar versie 2.0.
- Update: Bronvermelding van de achtergrondkaart bijgewerkt.
Versie 2.2: Algemene verbeteringen
22-08-2021
Verbeteringen en foutoplossing
- Bugfix: Relaties en indexen in de database hersteld.
- Bugfix: Popup met grafiek sluit automatisch bij veranderen jaartal van de kaart.
- Bugfix: Overbodige legenda van de grafiek verwijderd en vervangen door een titel.
Versie 2.1: Database connecties sluiten
14-08-2021
Verbeteringen en foutoplossing
- Bugfix: oude connecties met de database werden niet gesloten.
Versie 2.0: Herstructurering en typering van de applicatiecode
20-06-2021
Wat is er nieuw?
- Static Typing voor python toegevoegd. Hierdoor kun je met mypy voordat de code daadwerkelijk wordt uitgevoerd controleren of de code correct is opgesteld.
- De Javascript code omgezet naar Typescript. Hierdoor kunnen we ook hier Static Typing gebruiken. Ook is er meer structuur aangebracht in deze Typescript code.
- Op basis van de applicatie onderdelen die ook op de productieserver staan, is een lokale Docker stack aangemaakt. In deze Docker stack zitten PostgreSQL, de webviewer zelf en een database management applicatie (Adminer). Hierdoor kunnen in de toekomst nieuwe functionaliteiten in een vergelijkbare omgeving als de productieserver worden ontwikkeld en getest.
- Met behulp van pytest is er een begin gemaakt met automatische testen.
- In de python code is documentatie toegevoegd. Deze documentatieteksten zijn gemaakt volgens het format van Numpy docstrings. Deze documentatie kan vervolgens met Sphinx naar HTML worden omgezet. Hierdoor wordt de functionaliteit van de applicatie inzichtelijk gemaakt.
- Mogelijkheid toegevoegd om nieuwe jaren aan de database toe te voegen.
Verbeteringen en foutoplossing
- De Docker image voor de webviewer heeft een update gekregen. In deze nieuwe versie zijn de configuratiemogelijkheden verbeterd. Zo worden gebruikersnamen en wachtwoorden niet meer in de code opgenomen, maar uitgelezen uit de omgevingsvariabelen. Daarnaast is het mogelijk om gemakkelijk de applicatie in een productie-, acceptatie-, of testomgeving te laten starten. Tot slot worden een aantal bestanden die niet nodig zijn voor het uitvoeren van de applicatie met behulp van een dockerignore uitgesloten.
- De gitignore uitgebreid waardoor tijdelijke bestanden niet op de git repository komen.
- Bij het importeren van de python modules hebben we nu gebruikt gemaakt van namespacing. Dit bevorderd de leesbaarheid van de code.
- Wanneer een gebruiker heel snel schoof met de slider, om tussen jaren te wisselen, werden in een kort tijdsbestek veel verzoeken naar de server gestuurd. Er is nu een timer geplaatst op deze slider, zodat alleen voor het jaar waar de slider stopt een verzoek naar de server wordt gestuurd.
- Op het moment dat de gebruiker de browser Internet Explorer gebruikt om de webviewer te bezoeken zal worden aangegeven dat deze browser niet wordt ondersteund. De webviewer wordt daarna ook niet verder ingeladen.
Versie 1.0
10-04-2020
Eerste release van de resultatenviewer
- Wanneer de resultatenviewer wordt geopend zal er een startscherm te zien zijn. Dit startscherm bevat een korte beschrijving- en handleiding van de resultatenviewer. Het startscherm kan worden gesloten met het kruisje (X) of door buiten het startscherm te klikken.
- De resultatenviewer wordt geladen met een topografische achtergrondkaart. Deze achtergrondkaart wordt opgevraagd bij het Kadaster en is onderdeel van de Nederlandse Basisregistratie Topografie.
- De gebiedsgrenzen van de zes overzetlocaties van de werkgroep worden op de kaart weergegeven.
- Wanneer een gebiedsgrens wordt aangeklikt kan voor de desbetreffende locatie gegevens worden opgevraagd. Het aanklikken van een gebiedsgrens opent een scherm met staafdiagrammen. Deze staafdiagrammen geven het totaalaantal-, het aantal levende- en het aantal dode amfibieën per soort weer.
- In de viewer wordt altijd het meest recente afgeronde overzetjaar weergegeven. Met behulp van de slider onderin kunnen ook historische gegevens tot 2010 worden opgevraagd. Wanneer een specifiek jaartal is geselecteerd, beschrijven alle resultaten per locatie de gegevens van het geselecteerde overzetjaar.