Over ons
Wij zijn een groep vrijwilligers die zich bezig houden met het beschermen van onze inheemse amfibieën. In het vroege voorjaar ontwaken de padden, kikkers en salamanders uit hun winterslaap en gaan op zoek naar voedsel om daarna op weg te gaan naar het water voor de voortplanting. Alle amfibieën zijn afhankelijk van poelen en vijvers voor de voortplanting. Zij zetten hierin namelijk hun eieren af. Als larve (dikkop of salamander larf) eten zij veel algen en plankton om dan na enkele weken/maanden het land op te kruipen om verder te groeien.
Amfibieën gaan bijna altijd terug naar de plek waar ze zelf als jong dier uit het water zijn gekropen. Rondom Hengelo moeten deze diertjes vaak wegen oversteken om bij de zogenaamde voortplantingspoelen aan te komen. Op dat moment komen wij als vrijwilligers van de werkgroep paddentrek Hengelo in actie.
Padden, kikkers en salamanders zijn over het algemeen nachtactief zodat deze oversteek ook bijna altijd ‘s avonds plaats vindt. Alle amfibieën zijn koudbloedige dieren en als ze net uit de winterslaap zijn ontwaakt gaan ze graag op zoek naar plaatsen om zich op te warmen. Het asfalt van onze wegen en fietspaden houdt de warmte van overdag ’s avonds langer vast. Hierdoor voelen deze wegen warmer aan dan de omgeving. De koudbloedige dieren willen dan ook graag even op deze wegen blijven om zich hieraan op te warmen. Hier ontstaat dan ook het grootse probleem tijdens de voorjaarstrek.
Onze vrijwilligers rapen de dieren, indien nodig, van de weg om ze aan de overzijde weer vrij te laten. Het overzetten van amfibieën gebeurt in Hengelo op geheel vrijwillige basis door mensen die de natuur een warm hart toe dragen. In goed overleg wordt voor de verschillende locaties de inzet van het aantal vrijwilligers bepaald. Elke vrijwilliger geeft zelf aan waar en wanneer hij inzetbaar is en zal in overleg met de coördinator en de overige vrijwilligers een schema van inzetbaarheid bepalen.
Vaste dagen van de paddentrek zijn helaas niet te geven. De paddentrek vindt over het algemeen plaats tussen eind februari en eind april. Het heeft alles te maken met de dag- en nachttemperatuur, de luchtvochtigheid en de hoeveelheid wind.
Vrijwilligers hebben vaak onderling via WhatsApp contact over hun inzet op de locaties. Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de mogelijkheden van onze vrijwilligers en de voorkeuren voor de diverse locaties. Deze acties worden gecoördineerd door de bestuursleden van de stichting. Zij zullen ook alle vrijwilligers voorzien van de nodige informatie en functioneren als aanspreekpunt voor de werkgroep. Zij zijn ook contactpersoon voor de overheid, de pers en het Ravon. Door deze goede contacten zijn er op voorspraak van de werkgroep in de afgelopen jaren al diverse permanente beschermingsmaatregelen getroffen op verschillende plaatsen rondom Hengelo.
Twee keer per jaar wordt er een bijeenkomst georganiseerd (vaak bij buitenplaats de Houtmaat) waar alle vrijwilligers elkaar kunnen treffen. Hier worden voorafgaand aan de paddentrek veiligheidshesjes een grote zaklampen aan de vrijwilligers uitgereikt. Ook wordt er tijdens deze eerste bijeenkomst kennis gemaakt met nieuwe vrijwilligers en zo mogelijk een indeling van de gebieden gemaakt. De tweede bijeenkomst vindt plaats na afloop van de paddentrek. Alle hesjes en lampen worden dan weer ingeleverd en de resultaten worden bekend gemaakt.
Iemand die zich opgeeft voor vrijwillig overzetten van amfibieën gedurende bepaalde dagen moet zich wel afmelden als hij/zij om bepaalde reden niet inzetbaar kan zijn. De amfibieën houden geen rekening met de inzetbaarheid van onze vrijwilligers maar wij hopen wel dat de vrijwilligers rekening houden met het natuurverschijnsel dat paddentrek heet.