Minder slachtoffers en meer vrijwilligers
https://www.rtvoost.nl/nieuws/1524214/Minder-slachtoffers-en-meer-vrijwilligers-zo-opereert-de-paddenwerkgroep-Hengelo-in-coronatijd
Lotte Kreuwel 28-03-2021, 9:15
Minder slachtoffers en meer vrijwilligers: zo opereert de paddenwerkgroep Hengelo in coronatijd
Hoewel corona op veel zaken invloed heeft, gaat de natuur gewoon z’n gang. Dat merken de vrijwilligers van paddenwerkgroep Hengelo ook. Maar door de avondklok kunnen ze alle amfibieën minder lang helpen. Rond kwart voor negen ’s avonds racet iedereen snel naar huis. Het voordeel? Veel minder verkeer na negen uur en dus minder slachtoffers.
Dit jaar heeft de werkgroep al zo’n vijfduizend amfibieën overgezet. Half april loopt de paddentrek af, maar tot die tijd zijn de Hengelose vrijwilligers bijna elke avond op zes locaties actief. En door corona zijn er dit jaar meer vrijwilligers dan ooit. “Ik heb het idee dat mensen wat meer vrije tijd hebben. Vorig jaar hadden we 37 vrijwilligers en nu ruim zestig”, vertelt coördinator Adri Schols.
Minder doden
De avondklok is een zegen voor padden, kikkers en salamanders, merkt Adri. “Gisteravond hebben we 645 amfibieën overgezet en er waren maar zeventien doden. Normaal gesproken hebben we tien procent dat sneuvelt. Dus dit is heel erg goed. Er is nu veel minder verkeer doordat bedrijven dichtzitten en mensen niet bij elkaar op bezoek mogen komen. Dat speelt allemaal mee. En allemaal in het voordeel van het amfibie.”
Wij gingen een avond mee met Adri en de andere vrijwilligers:
En die amfibieën kunnen het extra zetje van vrijwilligers wel gebruiken. Na hun winterslaap trekken padden, kikkers en salamanders naar het water om te paren en hun eitjes af te zetten. Padden pauzeren regelmatig midden op de verharde weg.
Amfibieën zijn namelijk koudbloedig en blijven daarom vaak hangen op het donkere asfalt dat overdag de warmte van de zon heeft opgenomen. Dat maakt ze een makkelijk doelwit voor voorbijrazend verkeer “Een kikker kan heel snel oversteken, maar een pad kan er rustig driekwartier over doen”, aldus Adri.
‘Veel mensen vinden ze vies en eng’
Hij is al ruim 25 jaar als vrijwilliger betrokken bij de paddenwerkgroep en dus begaan met de dieren. “De ogen zijn ook zo mooi van die beestjes. Een heleboel mensen vinden padden vies en eng, maar ik vind ze heel bijzonder. En als je de natuur een warm hart toedraagt, dan doe je dit gewoon.” En hoe lang blijft hij dit nog doen? “Zo lang ik nog lopen kan”, zegt Adri lachend.
De komende avonden zitten alle vrijwilligers noodgedwongen even thuis. Amfibieën trekken pas naar het water als het donker wordt en de avondschemering valt door het ingaan van de zomertijd pas rond half negen ’s avonds. Rekening houdend met de avondklok, is er te weinig tijd om de dieren te helpen. Vanaf woensdag, als de avondklok verruimd wordt naar tien uur, pakken de vrijwilligers van paddenwerkgroep Hengelo de draad weer op.