Tubantia – Duizenden padden gered, maar hoe moet het…
https://www.tubantia.nl/hengelo/duizenden-padden-gered-maar-hoe-moet-het-nu-verder-met-de-werkgroep-paddentrek-in-hengelo~a892d304/
Bob Gevers 22-04-20, 19:10
HENGELO – Het werk zit erop, ze hebben 7.695 padden, salamanders en kikkers helpen oversteken maar de basis van de Werkgroep Paddentrek Hengelo is wankel: er zijn veel te weinig vrijwilligers, er zit nog maar 39 euro in kas en alles drijft op de inzet van één bevlogen coördinator.Bob Gevers 22-04-20, 19:10
De paddentrek begon dit jaar een maand eerder, zo’n veertig vrijwilligers zijn sinds medio februari elke avond, vanaf de schemering, met emmers en zaklampen in touw om overstekende amfibieën van de straat te plukken. Die waren massaal op weg naar hun voortplantingsvijvers. Die drukte is nu voorbij.
Grote populatie amfibieën
Coördinator Adri Schols (68) is tevreden: zóveel dieren die zijn aangetroffen op wegdek en fietspad, dat is de laatste jaren niet meer gebeurd: 5000 padden, 2350 kleine watersalamanders, 190 bruine en 155 groene kikkers. Ter vergelijking: in 2017 werden er 7000 amfibieën opgepikt, een jaar later 6400 en vorig jaar 4300.
783 dieren platgereden
Gemiddeld sneuvelt 10 procent en dat was in de afgelopen weken opnieuw een feit: er zijn 783 platgereden exemplaren geteld rond de voortplantingslocaties. Dat zijn ’t Woolde (achter het Twickel College), de Houtmaat, het Kristalbad, ’t Genseler, fietssnelweg F35 bij Borne en de zandvangvijver aan de Deurningerstraat.
Vliegende kiep
Elke avond stond Schols via de groeps-app in contact met zijn vrijwilligers, die in principe hun eigen vaste plek hebben. Hij wist zodoende waar eventueel extra ondersteuning nodig was en sprong zelf ook regelmatig bij. Want er zijn te weinig mensen, zodat ook wel eens noodgedwongen een avond moet worden overgeslagen bij een vijver.
120 vrijwilligers nodig
Een aantal van ruim 120 vrijwilligers zou ideaal zijn, volgens Schols. Hij rekent het eens voor: „Zeven dagen per week en drie vrijwilligers voor alle zes locaties.” Dat huidige aantal van veertig is overigens redelijk constant. Elk jaar vertrekken er een paar en komen er weer een paar nieuwe gezichten bij. Maar van een groei is geen sprake. Voor promotie is geen geld en geen mankracht: „Dat is de ellende: ik moet alles alleen doen.”
Voor promotie is geen geld en geen mankracht. Ik moet alles alleen doenAdri Schols, Werkgroep Paddentrek Hengelo
Geen bestuur
Want er is geen bestuur dat voor continuïteit zorgt bij de jaarlijkse amfibieën-reddingsactie. „We zijn namelijk geen officiële vereniging, maar een groep mensen die alleen in het vroege voorjaar actief is”, zegt Schols. En het oprichten van een vereniging is niet haalbaar: „De oprichtingsakte kost 300 euro en er zijn drie bestuursleden nodig. Maar ik kan ze niet vinden…”
Subsidies binnen handbereik
Wordt het niet tijd om verschillende werkzaamheden over te dragen?Adri Schols, Werkgroep Paddentrek Hengelo
Een vereniging of stichting zou nóg een voordeel hebben: de paddenredders kunnen dan gemakkelijker een beroep doen op subsidies. Dat is nu onmogelijk, ze zijn helemaal afhankelijk van sponsoren. En er is geld nodig, onder meer voor de zaklampen, de veiligheidshesjes, de verkeersborden en (promotioneel) drukwerk.
Adri Schols heeft in een recente nieuwsbrief dan ook een dringend beroep gedaan op zijn vrijwilligers: „Wordt het geen tijd om de verschillende werkzaamheden over te dragen aan meerdere personen, zodat de amfibieën in en rondom Hengelo nog jaren kunnen worden beschermd?’’
Dood dreigt voor duizenden padden
Een bestuur of stuurgroep zou de activiteiten kunnen coördineren en verdelen. Want de toekomst van de Werkgroep Paddentrek is ongewis, zegt hij. Want wat gebeurt er als hij de kar niet meer kan trekken, schetst Schols zelf maar eens als toekomstperspectief: „Dan gaan er duizenden padden dood.”