Nieuws
Wethouder loopt een avond mee
Afgelopen woensdag (21 februari 2024) liep wethouder Claudio Bruggink een avond mee met de paddentrek. Hieronder vertelt hij hoe hij deze avond heeft ervaren.
Dit bericht op Instagram bekijken
Minder slachtoffers en meer vrijwilligers
https://www.rtvoost.nl/nieuws/1524214/Minder-slachtoffers-en-meer-vrijwilligers-zo-opereert-de-paddenwerkgroep-Hengelo-in-coronatijd
Lotte Kreuwel 28-03-2021, 9:15
Minder slachtoffers en meer vrijwilligers: zo opereert de paddenwerkgroep Hengelo in coronatijd
Hoewel corona op veel zaken invloed heeft, gaat de natuur gewoon z’n gang. Dat merken de vrijwilligers van paddenwerkgroep Hengelo ook. Maar door de avondklok kunnen ze alle amfibieën minder lang helpen. Rond kwart voor negen ’s avonds racet iedereen snel naar huis. Het voordeel? Veel minder verkeer na negen uur en dus minder slachtoffers.
Dit jaar heeft de werkgroep al zo’n vijfduizend amfibieën overgezet. Half april loopt de paddentrek af, maar tot die tijd zijn de Hengelose vrijwilligers bijna elke avond op zes locaties actief. En door corona zijn er dit jaar meer vrijwilligers dan ooit. “Ik heb het idee dat mensen wat meer vrije tijd hebben. Vorig jaar hadden we 37 vrijwilligers en nu ruim zestig”, vertelt coördinator Adri Schols.
Minder doden
De avondklok is een zegen voor padden, kikkers en salamanders, merkt Adri. “Gisteravond hebben we 645 amfibieën overgezet en er waren maar zeventien doden. Normaal gesproken hebben we tien procent dat sneuvelt. Dus dit is heel erg goed. Er is nu veel minder verkeer doordat bedrijven dichtzitten en mensen niet bij elkaar op bezoek mogen komen. Dat speelt allemaal mee. En allemaal in het voordeel van het amfibie.”
Wij gingen een avond mee met Adri en de andere vrijwilligers:
En die amfibieën kunnen het extra zetje van vrijwilligers wel gebruiken. Na hun winterslaap trekken padden, kikkers en salamanders naar het water om te paren en hun eitjes af te zetten. Padden pauzeren regelmatig midden op de verharde weg.
Amfibieën zijn namelijk koudbloedig en blijven daarom vaak hangen op het donkere asfalt dat overdag de warmte van de zon heeft opgenomen. Dat maakt ze een makkelijk doelwit voor voorbijrazend verkeer “Een kikker kan heel snel oversteken, maar een pad kan er rustig driekwartier over doen”, aldus Adri.
‘Veel mensen vinden ze vies en eng’
Hij is al ruim 25 jaar als vrijwilliger betrokken bij de paddenwerkgroep en dus begaan met de dieren. “De ogen zijn ook zo mooi van die beestjes. Een heleboel mensen vinden padden vies en eng, maar ik vind ze heel bijzonder. En als je de natuur een warm hart toedraagt, dan doe je dit gewoon.” En hoe lang blijft hij dit nog doen? “Zo lang ik nog lopen kan”, zegt Adri lachend.
De komende avonden zitten alle vrijwilligers noodgedwongen even thuis. Amfibieën trekken pas naar het water als het donker wordt en de avondschemering valt door het ingaan van de zomertijd pas rond half negen ’s avonds. Rekening houdend met de avondklok, is er te weinig tijd om de dieren te helpen. Vanaf woensdag, als de avondklok verruimd wordt naar tien uur, pakken de vrijwilligers van paddenwerkgroep Hengelo de draad weer op.
Gemeente Hengelo doneert zaklantaarns
De Gemeente Hengelo op Facebook:
https://www.facebook.com/gemeentehengelo/photos/a.926944284036854/3959369030794349
In het vroege voorjaar ontwaken padden, kikkers en salamanders uit hun winterslaap 😴 Het eerste wat ze na het ontwaken doen, is het zoeken naar voedsel om daarna naar het water te trekken voor de voortplanting. Deze amfibieën gaan bijna altijd terug naar de plek waar ze zelf als jong dier uit het water zijn gekropen.
Dat betekent ook dat ze rondom Hengelo vaak de weg moeten oversteken om bij de zogenaamde voortplantingspoelen te komen. Padden, kikkers en salamanders ondernemen deze reis vooral ‘s avonds en ’s nachts. En omdat de dieren koudbloedig zijn, blijven ze vaak even op de warmere asfaltweg zitten. Dat is natuurlijk gevaarlijk voor de diertjes! ⚠️
➡️ Op dat moment komen de vrijwilligers van de werkgroep paddentrek Hengelo in actie. De vrijwilligers rapen de dieren, als dat nodig is, van de weg om ze aan de overzijde weer vrij te laten. Het overzetten van amfibieën gebeurt in Hengelo op geheel vrijwillige basis door mensen die de natuur een warm hart toe dragen 💚
👍 Wij steunen dit van harte en daarom heeft wethouder Mariska ten Heuw de werkgroep vandaag voorzien van nieuwe zaklantaarns. Adri Schols nam ze namens de werkgroep in ontvangst. Met deze zaklantaarns kunnen de vrijwilligers van de werkgroep paddentrek Hengelo goed uitgerust en veilig op pad.
✅ Voor een veilige oversteek voor de padden, kikkers en salamanders van Hengelo.
ℹ️ Meer info: www.paddentrekhengelo.nl
Salamanders overvallen door winterweer
https://www.tubantia.nl/hengelo/salamanders-in-hengelo-overvallen-door-het-winterweer-ze-waren-al-op-weg-naar-de-voortplantingsvijvers~aff8489a/
Bob Gevers 15-02-21, 09:34
Salamanders in Hengelo overvallen door het winterweer: ‘Ze waren al op weg naar de voortplantingsvijvers’
HENGELO – Vrijwilligers van de werkgroep paddentrek Hengelo waren vorige week al begonnen met het opvangen van salamanders, op weg naar het water van het Kristalbad. Een kleine vijftig werden er op twee avonden overgezet. En toen viel de winter in…
Niks aan de hand, meldt Adri Schols van de werkgroep. „Dat overleven ze wel. Ze zijn allemaal weer teruggekropen in de grond en in holletjes, of onder de sneeuw. De lichaamstemperatuur gaat terug naar 1 of 2 graden, ze verbruiken minder zuurstof, er vallen nauwelijks slachtoffers.” En de al overgezette salamanders? „Die gaan de diepte in, in de modder.”
Ze overleven het wel
Kortom, ze overleven het wel. En als de weersvoorspellingen kloppen, dan kunnen de vrijwilligers eind volgende week aan de slag bij een temperatuur van 7, 8 graden. Dan kruipen de padden, salamanders en kikkers namelijk met duizenden naar hun voortplantingsvijvers. De salamanders eerst. Dat er nog ijs ligt maakt niets uit, ze vinden altijd wel een gaatje, zegt Schols.
Zes gebieden
In Hengelo zijn er zes gebieden waar de amfibieën geholpen worden bij de oversteek: het Weusthag, ’t Broek Noord, fietssnelweg F35 bij Borne, het Woolde, ’t Genseler en het Kristalbad. Vorig jaar hielpen de mensen van de werkgroep daar in totaal ruim 7.700 padden, kleine watersalamanders, bruine en groene kikkers bij het oversteken van de wegen. Elke jaar worden het er meer.
Volgende week kruipen padden, salamanders en kikkers bij 7 graden met duizenden naar hun voortplantingsvijvers
Adri Schols, Werkgroep Paddentrek
Vrijwilligers zijn welkom
Dit jaar staan er een kleine vijftig vrijwilligers klaar. Het is te doen met dat aantal, maar het zou mooi zijn als er zich er meer zouden aanmelden, zegt Schols. „Neem het Weusthag, dat delen we op in twee gebieden, daar zijn vier vrijwilligers voor nodig. Er zijn erbij die zeven avonden per week in actie komen, anderen vier avonden of één avond. We redden het wel met de groep, maar meer vrijwilligers zijn altijd welkom!”
Padden hebben geen avondklok
Ze krijgen ter plekke zaklantaarns, hesjes en emmers uitgereikt en gaan ‘op jacht’. Dat begint altijd tegen de schemering, want dan begint de meute amfibieën in beweging te komen. Dat kan tot diep in de avond doorgaan, de padden houden geen rekening met de avondklok. Maar voor de vrijwilligers is het wel op tijd stoppen: vóór 21.00 uur thuis, is de afspraak. Daarna is er trouwens ook veel minder verkeer op de weg en daalt het risico dat de dieren worden platgereden aanzienlijk.
Geen geld voor oprichten stichting
Adri Schols ontving in oktober nog het Groene Lintje, een onderscheiding van GroenLinks Hengelo, voor zijn inzet. Hij is al zo’n dertig jaar druk met de werkgroep, met het aansturen van de vrijwilligers en het organiseren van excursies. Schols wil de werkgroep graag in een stichtingsvorm gieten. Dat maakt het onder meer gemakkelijker om subsidies aan te vragen als rechtspersoon. Er zijn weliswaar vijf kandidaat-bestuursleden, maar er is geen geld.
Een oprichtingsakte kost 700 euro. Daar hebben we geen geld voor
Adri Schols, Werkgroep Paddentrek
Geen contributie
„Een oprichtingsakte kost wel 700 euro! En je moet ook een zakelijke bankrekening hebben, dat kost 180 euro per jaar.” Er meldde zich weliswaar een sponsor, maar het complete benodigde bedrag is niet in kas. Er komt niets binnen, er zijn alleen maar onkosten. Schols is nu op zoek naar sponsors. „Ik ga in elk geval geen contributie vragen van de vrijwilligers, dan zijn het non-profitkarakter en het idealistische eraf.”
Hij verwacht dat die stichting er wel komt, maar hij wil zelf geen bestuurslid worden. Adri Schols gaat dan gewoon door als coördinator. „Maar dan hoef ik de administratie niet meer te doen. En het zou toch ideaal zijn als er bijvoorbeeld meer hesjes nodig mochten zijn, dat ik dan gewoon bij het bestuur kan aankloppen: regel dat even…”
Meer info: paddentrekhengelo.nl